Een wereld te winnen

WMC septWebmasterclass: eigenlijk zijn het drie woorden: web, master en class. Het wereldwijde web, dat kent de hele wereld. Maar wie zijn de masters van dat web? Hoe zorgen zij ervoor dat ze meesters blijven? En wat gebeurt er als je die masters in één ‘klas’ stopt? Met die vragen, en nog veel meer, ga ik (in mijn hoedanigheid als beschouwend bestuurslid) naar een webmasterclass van Cascadis.

Het is zo’n mooie maandagochtend, waarop menigeen zich echter zuchtend en steunend naar het werk begeeft, getuige die vele files onderweg naar Ede. Aangekomen in het Akoesticum verandert die verzuchting in een verademing. Wát een serene rust heerst hier, wát een inspirerende plek is dit! Angelique van het Akoesticum ontpopt zich, bij de begroeting, ook nog eens als dé ideale dienstverlener en goede gastvrouw in één.

In Tuinzaal 7 worden 14 webmasters vriendelijk verwelkomd door Barbara Bosland, op de haar zo kenmerkende rustige en innemende manier. De deelnemers komen bijna allemaal uit ‘gemeenteland’, blijken Cascadis en de webmasterclass goed te kennen, verheugen zich veelal op het weerzien én op nieuwe inspiratie. De enkele nieuweling of debutant voelt zich binnen veertien seconden thuis.

Als bestuurslid ben ik niet alleen gevraagd in het kort iets te vertellen, maar vooral om signalen op te pikken waar ‘we’ als Cascadis iets mee kunnen. Ik vertel vrolijk eerst wat levenslessen (over talent ontdekken en benutten, het nuttige van netwerken en de wereld die communicatieprofessionals nog te winnen hebben). Daarna dompel ik me onder in het onderwerp ‘Digitaal 2017’.

Herkenning en discussie

Barbara bespreekt dit, de groep gaat geheel los, deelt volop kennis en mooie meningen. Soms is het een dikke discussie (“Ik ben meer bezig met het promoten van het web dan met het digitaliseren van formulieren”), soms een feest der herkenning (“Digitalisering gaat natuurlijk niet om een website of formulieren, maar om een verandering in de organisatie en het bijbehorende proces”).

De conclusies zijn kort maar krachtig, misschien niet altijd even nieuw, maar wel degelijk doordacht. Een (volstrekt willekeurige) greep: “Je moet vanuit de klant denken”, “We stoppen oude wijn weer in nieuwe zakken” en “Je kunt geld besparen met digitalisering als je faalkosten weet te vermijden”. Maar ook, of misschien vooral: “Durf voor je professie te staan. Durf je rol te pakken”.

Daarmee is ook de brug naar het onderwerp ‘Beïnvloeding’ gemaakt, dat op dinsdag wordt behandeld. Bijna jammer dat je, zelfs als bestuurder, maar één ding tegelijk kunt, bedenk ik me. Alhoewel….de maandagmiddag benut ik door al multichannelend de evaluatie van de workshop van Wiep Hamstra en Erik Hartman mee te pikken, tweets te plaatsen, mail uit te lezen, te (net)werken én dit blog geboren te laten worden.

Tegelijk ben ik blij dat collega-bestuurders van Cascadis op (al) die andere momenten aanwezig kunnen zijn. Om voeling te houden met ‘het veld’. Om te zien en horen wat er leeft. Om Cascadis van (meer)waarde te laten zijn.

Want daarmee is een wereld aan webmasters, andere leden, sponsors, mogelijke leden en sponsors, wie wel niet, te winnen! Ook voor die prachtige professie die we hebben. Niet alleen op mooie maandagen, in het aparte Akoesticum, maar ook op al die doordeweekse dagen, die (dankzij digitalisering?) nooit meer doorsnee hoeven te zijn.

Gert Klooster
Secretaris Cascadis

Reageren ?
gert.klooster@cascadis.nl

Toptips om gebruik van gemeentelijke online dienstverlening te verhogen

Op het gebied van het verbeteren van gemeentelijke online dienstverlening zijn deze zomer grote stappen gemaakt. In de vorm van drie samenhangende oplossingen krijgen gemeenten advies van collega-gemeenten om hun online dienstverlening voor burgers en bedrijven te verhogen. KING en BZK hebben de oplossingen verzameld en ontsloten. Lees verder

Landelijk onderzoek naar de relatie tussen betere én goedkopere overheidsdienstverlening

‘Betere én goedkopere’ overheidsdienstverlening klinkt iedere professional en bestuurder als muziek in de oren! Aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden constateren we dat er overheidsorganisaties zijn die dit bereiken. Door bij de ontwikkeling van dienstverlening uit te gaan van de behoeften en het gedrag van gebruikers (inwoners en ondernemers), verbetert niet alleen de dienstverlening, maar wordt deze tegelijkertijd kostenefficiënter. Denk hierbij aan minder onnodige klantcontacten en minder bezwaren of klachten. Tot op heden is er in Nederland geen breed onderzoek gedaan naar de algemene geldigheid van de relatie ‘beter én goedkoper’. Lees verder

Het ledenplatform in een nieuwe vorm!

Het ledenplatform van Cascadis is de manier bij uitstek voor ons om kennis te delen. Te sparren met elkaar en te leren van elkaar. Het ledenplatform op de site wordt nauwelijks gebruikt en is niet meer van deze tijd. Wat gaat er veranderen? We zitten bijna allemaal op LinkedIn en daar zijn we ook druk in gesprek met elkaar. Precies dat waar Cascadis voor staat. Lees verder

Meld je nu aan!

Natuurlijk wil je daarbij horen, bij Cascadis. Natuurlijk wil je altijd honderden collega’s tot je beschikking hebben die hetzelfde werk doen als jij en waar je altijd terecht kunt met vragen. Natuurlijk wil je gratis toegang tot zinvolle congressen en inspirerende webmasterclasses.

Aanmelden

Postadres

Cascadis
Postbus 10128
7301 GC APELDOORN

Over Cascadis

Cascadis is de landelijke belangenorganisatie voor online professionals. Innovatief, verbindend én deskundig.
Lees meer

Word lid!

Je kunt lid worden van de vereniging Cascadis als je werkt in de publieke sector, zoals het onderwijs, de overheid, in de zorg of in de welzijnsector.

Lid worden

Twitter

Nieuwsbrief

© Copyright 2010-2015 Cascadis. De vormgeving en technische realisatie van deze site wordt verzorgd door Prime-CreationCookie instellingen