Webrichtlijnentoetsing, maar dan anders

In Gouda wordt op dit moment hard gewerkt aan het vullen van een nieuwe website. From scratch. Nieuw versie van het CMS, Responsive, HTML5 en Toptaken zijn de kernwoorden. En dan hebben we natuurlijk nog de webrichtlijnen.

Uiteraard zou onze nieuwe site -zo beloofde de leverancier (zoals alle anderen dat ook beloven)- voor 100% voldoen aan de webrichtlijnen. Met het schaamrood op mijn kaken geef ik toe dat ik niet de kennis heb om hier zelf iets zinnigs over te zeggen of dit te Webrichtlijnentoeysingcontroleren. Dusss…

Wat was wijsheid? Onze oude site hadden we ooit in een grijs verleden eens laten testen om zo’n huppelend webrichtlijnenmannetje op de site te kunnen plakken. De video-ondertiteling bleek voor ons een groot struikelblok. Daar zagen we uiteindelijk dus maar vanaf.

Inmiddels ligt de situatie gelukkig toch wat anders: ook in Gouda komt er een toptakensite. Lintjes doorknippende wethouders komen hierdoor dus niet meer voor op de site. Het ondertitelingsprobleem is, met de komst van de ‘focus op wat de burger van ons vraagt’, verdwenen.

Het idee achter de webrichtlijnen kon en kan ons echter wél bekoren, dus we wilden -nu we een verse start maakten- geen mannetje maar als het ff kon toch een site die “webrichtlijnenproof” is. Maar hoe?

Met een beetje spitten in onze beperkte webrichtlijnenkennis, kwam al gauw de naam Iacobien Riezebosch bovendrijven. Een gepokte en gemazelde expert op het vlak van webrichtlijnentoetsing. Die ook nog eens tijd en zin bleek te hebben om onze site op de testserver door te lopen op webrichtlijnencompatibiliteit.

Gelukkig (het is crisistijd tenslotte!) was onze CMS leverancier bereid de kosten voor de inhuur te delen.

Iacobien heeft twee dagen op locatie in ons prachtige nieuwe stadhuis zitten testen. In een vroeg stadium testte ze de beschikbare onderdelen. En ze leverde een week later een tientallen pagina’s dik rapport op met uitleg in duidelijke taal en screenshot die problemen en oplossingen illustreerden. Ondanks de omvang bleek de schade relatief mee te vallen en was de HTML al van goede kwaliteit. Het mooiste vond ik dat er “zichtbaar sprake is van vakmanschap”. Dat is altijd leuk om te horen!

Issues waren er vooral nog met de toetsenbordnavigatie, de iframes en de formulieren. Het verdelen van de taken tussen ons en de leverancier was eenvoudig, het oplossen kostte een week of twee.

Een voortoetsing is een belangrijke stap om goed te kunnen sturen op een toegankelijk resultaat. Waar we nu nog mee verder moeten is het laten onderzoeken van het eindresultaat. Voor pas toe of leg uit, moet je straks naspeurbaar kunnen aantonen dat je voldoet aan de webrichtlijnen en waar afgeweken wordt (alleen bij zwaarwegende redenen) moet je uitleg geven. Dit gaan we verder verkennen en oppakken.

Een vlekkeloos traject dat ik alle gemeentes kan aanraden. Delen van de site zijn in een vroeg stadium onderzocht, waardoor ook vroeg aan oplossingen gewerkt kon worden. Grootste voordeel vind ik dat je veel meer inzicht krijgt in waar de manco’s zitten. Veel meer inzicht dan een gewone toetsing dat biedt in iedere geval. Waardoor je fouten in de toekomst veel makkelijker uit de weg kunt gaan. En als je het samen met je leverancier oppakt zijn de kosten ook zeer acceptabel.

Lijkt mij dus bij elke nieuwe gemeentelijke site (bij voorkeur een toptakensite natuurlijk ;-)) een ‘no brainer’.

Ruud Ravenhorst

 

 

 

Enthousiaste bestuursleden gezocht m/v

Wegens de vernieuwing van het bestuur en het vertrek van een van de bestuursleden, zoekt Cascadis op korte termijn twee bestuursleden. Het betreft de functie marketingcommunicatie en bestuurslid algemeen. Onze collega hoeft niet direct specialist te zijn op één specifiek terrein, maar wel tijd en energie hebben om zich in te zetten voor de vereniging. We vergaderen maandelijks in het centrum van het land. Veel uitvoerende taken kunnen we overlaten aan het secretariaat dat in Apeldoorn is gevestigd. Lees meer

Goed Opgelost: Content is king

Een goede look and feel en een logische structuur: onmisbaar voor een goede website. Maar alles staat of valt met de inhoud, vindt de redactie van Goed Opgelost!, een initiatief van het ministerie van BZK. Goed Opgelost! bevat goede voorbeelden van lokale overheden en uitvoeringsorganisaties die werken aan een efficiënte en effectieve dienstverlening. De voorbeelden zijn bedoeld voor ambtenaren om inspiratie op te doen en kennis te delen. Lees meer

Focusgroepen

Cascadis is constant bezig met aanpassingen en vernieuwingen, zelfs nu we al 10 zijn geworden. Dit jaar zijn we begonnen met Focusgroepen: regelmatig bijeenkomende groepjes leden die een onderwerp bij de kop pakken en uitdiepen op een manier waar uiteindelijk elke webprofessional voordeel van heeft. De eerste Focusgroep heeft als onderwerp Toptaken, en komt binnenkort voor de derde keer bijeen. De aankondiging voor de tweede Focusgroep is net verstuurd. Die Focusgroep gaat zich bezighouden met e-Participatie. Aanmelden kan nog! Er zullen meer Focusgroepen volgen. Een mooie manier om experts te horen en met collega's te brainstormen over onderwerpen die je na aan het hart liggen. En van webprofessional door te groeien tot expert! Volg de aankondigingen en pak die kans...

Praktijkcase

Truus doet als nieuwbakken voorzitter van de Redactieraad – en met instemming van het MT – het voorstel om productredacteuren te betrekken bij het contentbeheer.

Veel content is verouderd. Wat volgt is een storm van protest en het voorstel wordt en masse verworpen, mede vanwege overbelasting van medewerkers. Case: Hoe krijg ik de verhoudingen weer op orde?

VVET

Terug- en vooruitblik e-overheid in Nederland

In het Jubileum Cartoonboek (2013) van Cascadis heeft voorzitter Ron Zwetsloot een artikel geschreven waarin wordt vooruit- en teruggeblikt op het 10-jarig bestaan van Cascadis. Lees meer

Het Cascadis congres 2013

Wat een feest was het: 10 jaar Cascadis en het drukste congres ooit! Inhoudelijk en wat betreft de sfeer kon het bijna niet mooier. En een prachtig cartoonboek-cadeau voor alle bezoekers. Was je er onverhoopt niet of wil je terugblikken? Dan is er de Cascadis congres 2013 pagina.

Over Cascadis

Cascadis is de landelijke belangenorganisatie voor online professionals. Innovatief, verbindend én deskundig.
Lees meer

Word lid!

Je kunt lid worden van de vereniging Cascadis als je werkt in de publieke sector, zoals het onderwijs, de overheid, in de zorg of in de welzijnsector.

Lid worden

Twitter

Nieuwsbrief

© Copyright 2010-2013 Cascadis. De vormgeving en technische realisatie van deze site wordt verzorgd door Prime-CreationCookie instellingen